TopRecepty.cz

Koláče s plněným okrajem


Koláče s plněným okrajem

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
80 g krupicového cukru
trochu citronové kůry z bio citronu
190-200 g mléka
80 másla nebo jiného tuku
1 žloutek
16 g čerstvého droždí
15 g másla na potření okrajů před pečením

Nádivky - možný výběr:
maková
jablečná
povidlová
ořechová
tvarohová

Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla nebo jiného tuku

Dále:
10 ks višní naložených v rumu na povrch drobenky - není nutné
trochu moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým na posypání po upečení

Postup

Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kam jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek, citronovou kůru. Pak prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.V průběhu přípravy těsta připravíme nádivky dle vlastního výběru. Měly by být dvě, z toho jedna hustější do okrajů. Do okrajů jsou vhodná hustá povidla nebo maková a ořechová nádivka. Tvarohová a jablečná nádivka se zase hodí doprostřed koláčů, jelikož nevyteče. Jablečnou nádivku připravíme tak, že hrubě nastrouháme jablka a smícháme s cukrem, špetkou skořice a vanilkovým pudinkovým práškem, dle šťavnatosti jablek. Můžeme přidat rozinky a nasekané ořechy. V mém případě jsem použila jablka sterilovaná ve vlastní šťávě. Budeme potřebovat zhruba 700 g nastrouhaných jablek.Připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme.Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 stejně velkých dílů, nejlépe je odvážíme. Zpracujeme je do bochánků a po cca 5 minutách rozválíme do kruhu o průměru cca 16 cm. Z husté nádivky uděláme na těstě kousek od okraje kruh a okraj těsta přes tuto nádivku přehneme - svineme a umačkáme - viz fotopostup. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Doprostřed do "důlku" dáme druhou náplň, na ni drobenku a nahoru ještě případně vtlačíme višni. Necháme v teple vykynout.Okraje koláčů potřeme rozpuštěným vlahým máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 20 minut. Doba pečení je orientační. Po upečení koláče odložíme na mřížku a necháme vychladnout. Nakonec je posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem.

Poznámka

Jak na přípravu těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Maková nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64759-makova-napl... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kol...
Tvarohová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-n...
Ořechová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-na...
Tento postup tvarování koláčů jsem viděla na polských stránkách s recepty. Vyzkoušela jsem ho s těstem, kde není mnoho tuku, ale můžete samozřejmě použít i jiné těsto vhodné na sváteční koláče. Koláče jsou hodně velké a je tam i hodně nádivky.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 28.02.2021 22:50

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2022 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz