300 g vařených brambor
350-400 g hladké mouky (špaldové)
100 g mléka
2 žloutky
20 g cukru
7 g sušeného droždí
povidla a tvaroh
Brambory propasírujeme nebo rozmačkáme. V míse promícháme mléko s droždím a cukrem. Necháme 10 minut odležet. K mléku s droždím přidáme brambory, žloutky a mouku. Důkladně hněteme, alespoň 5 minut. Těsto je lepivé, tak je vhodné na hnětení využít pomocníka jako je robot nebo alespoň ruční mixér s hnětacími háky.Do těsta dáváme pouze 350 g mouky, zbytek necháme na pozdější tvarování. Pokud do těsta dáme příliš mouky, budeme mít vdolečky tuhé a to nechceme. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).Těsto po vykynutí rozdělíme na dílky po cca 50 g, vytvarujeme placičky a necháme na pomoučené desce dalších, cca 30 minut dokynout.Rozpálíme olej na 180°C a začneme smažit, aby vdolečky nepřekynuly. Před ponořením do rozpáleného oleje ometeme přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce. Smažíme pozvolna v hlubším hrnci nebo kastrolu po obou stranách dozlatova, celkem asi 5-6 minut.Po vytažení necháme okapat přebytečný tuk, nejlépe na mřížce nebo na rozprostřeném ubrousku. Ještě vlažné ozdobíme povidly a tvarohem.
* Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka/
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 07.08.2021 12:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz