TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky


Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky

Suroviny

Těsto:
125 ml vody
125 ml mléka
125 g másla
160 g hladké mouky
250 g vajec (cca 5 ks)
1/4 lžičky soli
Krém:
480 ml mléka
20 ml rumu
80 g cukru
40 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinku)
120 g žloutků (cca 6-7 ks)
5 g vanilkové pasty
120 g másla
250 g mascarpone
Poleva:
210 g moučkového cukru
20 ml citronové šťávy
10 ml rumu

Postup

Pro přípravu krému nalijeme do hrnce mléko a rum a přivedeme k varu.Během zahřívání mléka v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku.Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme za stálého míchání zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování.Když jsou vejce temperovaná, nalijeme směs vajec do horkého mléka v hrnci. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud nezhoustne.Směs sundáme z plotny a rozmícháme s kousky másla do hladka.Přelijeme ji do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníme tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude krém úplně vychlazený.Na přípravu těsta do hrnce nalijeme vodu, mléko a přidáme máslo a sůl. Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání.Když se tekutina začne vařit, přidáme najednou prosátou mouku a intenzivně promícháme vařečkou. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu.Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout, nejlépe za stálého míchání v robotu. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abychom v něm bez problémů udrželi prst, postupně do něj zašleháme vajíčka.Troubu vyhřejeme na 190 °C. Připravíme plech vyložený pečicím papírem. Cukrářským sáčkem s velkou hvězdicovitou špičkou na něj stříkáme věnečky o průměru 7 cm.Pečeme asi 25 minut. Během pečení neotvíráme troubu minimálně po dobu prvních 15 minut, aby těsto nespadlo. Po upečení věnečky vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.Žloutkový krém krátce, ale důkladně, vyšleháme s mascarpone.Připravíme polevu. Do misky dáme cukr, citronovou šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy.Vychladlé věnečky prokrojíme a na spodní část pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a poté položíme na nastříkanou náplň.

autor Autor: MiskaKulicka (Míša)
Datum vložení Datum vložení: 12.08.2021 17:25

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz