TopRecepty.cz

Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky


Žloutkové věnečky podle Mišky Kuličky

Suroviny

Těsto:
125 ml vody
125 ml mléka
125 g másla
160 g hladké mouky
250 g vajec (cca 5 ks)
1/4 lžičky soli

Krém:
480 ml mléka
20 ml rumu
80 g cukru
40 g kukuřičného škrobu (vanilkový pudink prášek)
120 g žloutků (cca 6-7 ks)
5 g vanilkové pasty
120 g másla
250 g mascarpone

Poleva:
210 g moučkového cukru
20 ml citrónové šťávy
10 ml rumu

Postup

Nejdříve připravíme žloutkový krém (já ho dělám den předem). Do hrnce dáme mléko, rum a přivedeme k varu. Během zahřívání mléka v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku. Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu za stálého míchání do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování a zabráníme tím zdrcnutí a krém bude krásně hladký. Když jsou tedy vejce temperovaná, přidáme směs vajec zpět do horkého mléka v hrnci. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud nezhoustne. Sundáme z plotny, rozmícháme s kousky másla do hladka. Přelijeme do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníme tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude úplně vychlazený.Do hrnce vložíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr (pokud se používá). Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla. Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda.Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne. Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka. Připravíme plech s pečícím papírem. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme věnečky o průměru 7 cm. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme cca 25 minut. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.Žloutkový krém krátce, ale důkladně, vyšleháme s mascarpone. Příprava polevy je velmi jednoduchá. Do misky dáme cukr, šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy. Vychladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.

Poznámka

* Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka/

autor Autor: MiskaKulicka (Míša)
Datum vložení Datum vložení: 12.08.2021 17:25

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2022 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz