TopRecepty.cz

Buchta s citronovou polevou z hrníčku - pečeno v remosce


Buchta s citronovou polevou z hrníčku - pečeno v remosce

Suroviny

Těsto:
80 g krupicového cukru
2 vejce
45 g oleje
200 g bílého jogurtu
120 g polohrubé mouky
20 g bramborového škrobu (Solamyl)
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 větší špetka mleté skořice (podle chuti)
Na střed po upečení:
40 g libovolné marmelády (podle potřeby)
Poleva:
50 g moučkového cukru
1,5 lžíce citronové šťávy (podle potřeby)
Dále:
máslo na vymazání (nebo jiný tuk)
piškotová strouhanka na vysypání
cukrářské zdobení na povrch

Postup

Čtyři hrníčky vhodné na pečení vymažeme změklým máslem nebo jiným tukem a vysypeme je jemně nastrouhanými piškoty.Do menší mísy odvážíme mouku, přidáme mletou skořici podle chuti, prášek do pečiva, Solamyl a vše promícháme.Do další mísy vložíme krupicový cukr, přidáme vejce a ručním šlehačem vyšleháme do bělavé pěny. Za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Pak krátce při nejnižších otáčkách opatrně vmícháme jogurt a následně připravenou moučnou směs. (Nebo jogurt a pak mouku vmícháme už ručně stěrkou.)Vzniklým těstem naplníme připravené hrníčky, ty vložíme do pečicí mísy remosky o průměru 22 cm a zapneme ji. (Kdo nemá remosku, upeče klasicky v předehřáté troubě při teplotě cca 175-180 °C. Bude se péct kratší dobu, než v remosce.)Pečeme celkově 40-45 minut, ale po zhruba 20 minutách shora přikryjeme kolečkem alobalu o průměru mísy, aby se povrch nepřipaloval.Po upečení, odklopení a vyjmutí ze zásuvky můžeme horní díl otočit a na něj ještě na chvíli postavit mísu s hrníčky. Tím, že remoska peče shora, tak moučníky někdy bývají zespodu méně propečené a využije se zbytkové teplo. Pak je odložíme na mřížku a necháme vychladnout.Po vychladnutí vypichovačem středů, malou lžičkou nebo jiným nástrojem uděláme jamky. Těsto, které jsme vypíchli rozdrobíme a vidličkou spojíme s marmeládou v soudržnou hmotu a středy opět naplníme.Do menší misky prosejeme moučkový cukr, přidáme citronovou šťávu a umícháme polevu.Povrch potřeme polevou, dozdobíme cukrářským zdobením a necháme zaschnout.Konzumujeme přímo z hrníčku moučníkovou vidličkou.

Poznámka

Použila jsem hrníčky vhodné k pečení - průměr 8,5 cm, výška 6,4 cm, objem až po okraj 240 ml.
Recept je určen pro menší remosku o průměru mísy 22 cm. Mám starší, ještě s hliníkovou mísou. Kdo nevlastní remosku, lze upéct v klasické troubě.
Inspirace na: Vaříme krok za krokem - poupraveno. V původním receptu se do těsta přidávala místo prášku do pečiva jedlá soda a peklo se v mikrovlnné troubě.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 22.06.2022 14:07

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz