TopRecepty.cz

Dort z palačinek se zakysankou a ovocem


Dort z palačinek se zakysankou a ovocem

Suroviny

Palačinky:
2 vejce
2-3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
300 ml mléka
180 g hladké mouky
20 g kakaa
200 ml vroucí vody
pár kapek oleje vytření pánve
Krém:
15 g želatiny (nebo želatinový ztužovač za studena)
100 ml studené vody
700 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
120-150 g moučkového cukru (podle chuti)
Dále:
250 g konzervovaných broskví (4 půlky)
120 g vypeckovaných třešní (nebo višní)
Poleva:
100 g čokolády
40 ml mléka
15 g másla

Postup

Doporučuji nejprve přečíst a prohlédnout fotodokumentaci-zvládne to určitě každý je
to napsané podrobně.Nejprve uděláme palačinky. Do větší misky rozklepneme vejce, přidáme oba cukry a metličkou rozšleháme. Přilijeme polovinu mléka, přidáme prosátou mouku s kakaem, pak zbylé mléko, promícháme a přilijeme za stálého míchání metličkou vroucí vodu. Dobře promíchané těsto zakryjeme potravinovou fólií a necháme 20 minut odstát. Poté na střední teplotě nejlépe na nepřilnavé pánvi uděláme tenké palačinky celkem 10 ks (vypadají trochu jako gumové).Zatímco těsto odpočívá, želatinu namočíme do studené vody a necháme 5 minut stát. Nakrájíme okapané broskve na kostky a třešně nebo višně vypeckujeme (lze použít i jiné ovoce). Smícháme v míse zakysanou smetanu s oběma cukry. Formu Ø 22 cm, vyložíme větším kusem potravinářské fólie křížem přes sebe i přes okraje, dostatečně velké na konečné zakrytí vršku.Želatinu rozpustíme, část krému ze zakysané smetany v ní rozmícháme, přidáme do celé mísy krému a dobře promícháme. Jednu palačinku dáme na dno vyložené formy a jednu odložíme na závěr. Ostatní palačinky dáme do kompotových misek nebo nízkých šampusových skleniček atp. tak, aby přesahovaly přes okraje (budeme dělat měšce). Do každé palačinky v misce dáme lžíci krému, lžíci kostiček broskví a cca 3-4 třešně nebo jiné ovoce. Stačí střídat 2 misky a jde to dobře.Na palačinku ve formě dáme 5 lžic krému a postupně klademe měšce vytvořené z palačinek v mističkách (za okraj sevřený prsty vyndáme z misky) a klademe je vedle sebe. Poházíme navrch i do mezer zbylé ovoce a zalijeme zbylým krémem. Zakryjeme poslední (odloženou) palačinkou a přitiskneme. Je-li větší okraj, zastrkáme kolem. Celé zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky.Ztuhlý, vychlazený dort odkryjeme, pomocí talíře vyklopíme dnem vzhůru a fólii odstraníme.
Rozehřejeme čokoládu s máslem a mlékem, dobře promícháme a celý dort polevou potřeme. Necháme ještě asi 10 minut ztuhnout v chladu, nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Pokud použijeme na 700 g krému Ztužovač za studena stačí ztuhnout za 2- 3 hodiny.
Recept mi poslala dcera po úspěšném vyzkoušení s jiným ovocem, popis jsem napsala. Zdroj - Vařte s láskou!

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 06.08.2022 10:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz