TopRecepty.cz

Pain au chocolat


Pain au chocolat

Suroviny

Těsto:
0,5 lžičky soli
1 vejce
30 g cukru krupice
225 ml vlažné vody
7 g instantního droždí
210 g másla
450 g hladké mouky
Náplň:
100 g hořké čokolády
Na potření:
1 vejce

Postup

V míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr krupice, instantní droždí, promícháme, přidáme 1 vejce, 30 g rozpuštěného vychladlého másla, zalijeme částí vlažné vody a za postupného pomalého přidávání zbylé vlažné vody vymícháme nelepivé těsto. Tuhé studené máslo (180 g) rozdělíme na 3 stejné díly (po 60g) a ty potom na kostičky, které odložíme zatím do ledničky.Těsto dáme na pomoučněný vál a rozválíme ho na obdélník. Na dvě třetiny těsta rozložíme malé kostky z jednoho dílu másla. Prázdnou třetinu těsta přeložíme zleva doprava přes střed a přes to přeložíme třetinu těsta s kostkami másla zprava doleva směrem do středu a okraje těsta stlačíme na obou koncích přejetím válečku.Přeložené těsto otočíme o 90 stupňů a přeložíme třetinu těsta zleva doprava směrem do středu, přes ni přeložíme třetinu těsta zprava doleva směrem do středu. Ve výsledku budeme mít na sobě 9 vrstev těsta. Složené těsto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minut do ledničky.Po půl hodině těsto vyndáme na vál, rozválíme na obdélník, dvě třetiny těsta opět poklademe malými kostkami másla z druhé části ztuhlého studeného másla a celý postup překládání těsta zopakujeme (viz 2. krok). Znovu odložíme odpočívat na 30 minut do ledničky.Tento postup zopakujeme celý i s třetí částí ztuhlého studeného másla a zase odložíme na 30 minut odpočívat do ledničky.Těsto vyndáme z ledničky, rozválíme a poskládáme úplně stejně, akorát bez přidání másla a odložíme na 30 minut zase odpočívat do ledničky.Celý postup opět zopakujeme i s odpočíváním těsta. Mezitím nakrájíme hořkou čokoládu na tyčinky.Těsto vyndáme z ledničky, dáme na vál, rozválíme a nožem rozdělíme na 12 obdélníků. Jednu tyčinku dáme na užší konec těsta, srolujeme do poloviny, přidáme druhou čokoládovou tyčinku a srolujeme až do konce.Čokoládou naplněné chlebíčky dáme na pečicím papírem vystlaný plech, dále od sebe, protože značně zvětší svůj objem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout ještě 40 minut.Potom chlebíčky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C na funkci ventilátor a pečeme 12-15 minut do zlato-hnědé barvy.

Poznámka

Ze stejného těsta můžeme upéct i croissanty plněné čokoládou. Postup je až do 8. kroku úplně stejný. Místo toho, abychom těsto v 8. kroku krájeli na obdélníčky, nakrájíme ho na trojúhelníčky, položíme kostku čokolády a rolujeme tak, aby vznikl croissant. Poté je postup opět stejný, necháme 40min kynout, potřeme vajíčkem a pečeme 12-15 minut na 220 °C, dokud nebudou croissanty zlato hnědé.

autor Autor: matyldaa
Datum vložení Datum vložení: 11.08.2022 18:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz