6 vajec
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml vody
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
citronová kůra
Nejdříve vymažeme formu tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy u robota dáme žloutky, krupicový cukr, vanilkový cukr, 1/2 horké vody a šleháme tak dlouho až máme hustou světlou nadýchanou hmotu. Troubu si zapneme na 180 °C, aby se nám vyhřála.V míse si ušleháme z bílků tuhý sníh. Do těsta po částech vešleháme olej. Do prosáté mouky prosejeme pudink, kypřicí prášek a promícháme. Do těsta po částech zašleháme sypkou směs střídavě se zbylou vodou a rumem. Naposledy zlehka vmícháme stěrkou sníh.Těsto rozdělíme na dvě části, bílé dáme o trochu více. Do menší poloviny vmícháme prosáté kakao Na dno formy dáme část světlého těsta, do středu nalijeme tmavé těsto. Vrstvy takto střídáme a končíme světlým těstem.Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 55 minut při 180 °C.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).Jakmile bábovka je dostatečně zlatá, ale není dopečená, přikryjeme jí pečicím papírem a dopečeme. Upečenou bábovku necháme chvíli stát, pak jí opatrně vyklopíme a necháme vystydnout. Hotovou pocukrujeme.
Autor: Jaromira18 (Jaromíra Pilcová) | |
Datum vložení: 10.09.2023 15:28 |
Americká buchta s jablky | |
Cuketový perník | |
Čokoládovo-banánové muffiny | |
Švestkový koláč | |
Afrika řezy | |
Andělsky nadýchaný perník | |
Bábovka Ing. Petr | |
Bábovka s tvarohem | |
Bábovka ze šlehačky | |
Bílkový chlebíček |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz