350 g hladké mouky
150 g třtinového cukru
150 ml melasy
8 g sody
1 špetka soli
1 pomeranč
1 citron
1 panák portského vína (či griotky)
100-125 g sádla
100-125 g másla
2 lžíce směsi mletého koření (anýz, fenykl, zázvor, nové koření, hřebíček, pepř, skořice)
1 hrst rozinek (či sušených švestek)
trochu alkoholu (nejlépe portské)
kandovaná citrusová kůra (nemusí být)
1 hrst loupaných mandlí (na ozdobu)
Předem namočíme rozinky či švestky v alkoholu.Všechny suché ingredience a sušené ovoce smícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, sádlo, melasu, alkohol a šťávu z obou citrusů. Mícháme, dokud se směs neodlepuje od stěn mísy. Těsto necháme přikryté uležet přes noc.Po odležení dáme těsto nejlépe do kulaté formy, aby bylo cca 2-3 cm vysoké - při pečení ještě nabyde. Ozdobíme oloupanými mandlemi a pečeme na 170 °C 20-25 minut.Po upečení a vychladnutí vyndáme perník z formy a zabalíme do celofánu a alobalu a necháme dva týdny odležet. Konzumovat ho ale můžeme okamžitě.
Autor: xgajovak | |
Datum vložení: 28.11.2024 12:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz