TopRecepty.cz

Madeirský vánoční perník (Bolo de mel)


Madeirský vánoční perník (Bolo de mel)

Suroviny

350 g hladké mouky
150 g třtinového cukru
150 ml melasy
8 g sody
1 špetka soli
1 pomeranč
1 citron
1 panák portského vína (či griotky)
100-125 g sádla
100-125 g másla
2 lžíce směsi mletého koření (anýz, fenykl, zázvor, nové koření, hřebíček, pepř, skořice)
1 hrst rozinek (či sušených švestek)
trochu alkoholu (nejlépe portské)
kandovaná citrusová kůra (nemusí být)
1 hrst loupaných mandlí (na ozdobu)

Postup

Předem namočíme rozinky či švestky v alkoholu.Všechny suché ingredience a sušené ovoce smícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, sádlo, melasu, alkohol a šťávu z obou citrusů. Mícháme, dokud se směs neodlepuje od stěn mísy. Těsto necháme přikryté uležet přes noc.Po odležení dáme těsto nejlépe do kulaté formy, aby bylo cca 2-3 cm vysoké - při pečení ještě nabyde. Ozdobíme oloupanými mandlemi a pečeme na 170 °C 20-25 minut.Po upečení a vychladnutí vyndáme perník z formy a zabalíme do celofánu a alobalu a necháme dva týdny odležet. Konzumovat ho ale můžeme okamžitě.

autor Autor: xgajovak
Datum vložení Datum vložení: 28.11.2024 12:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz