Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krystal
100 g vlažného tuku
2 žloutky
40 g čerstvého droždí
1 špetka soli
250 ml vlažného mléka
vanilka (dle chuti)
citronová kůra (dle chuti)
Nádivky:
2 větší jablka
150 g máku
200 g povidel
100 g Nutelly
cukr (dle potřeby)
1 lžíce pudinkového prášku
200-250 ml mléka
mletá skořice (dle chuti)
vanilka (dle chuti)
citronová kůra (dle chuti)
rum (dle chuti)
Dále:
tuk na vymazání formy
Nejprve připravíme kvásek. V míse rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.K vykynutému kvásku přidáme ostatní suroviny (mléko přidáváme podle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout – zvětší svůj objem na dvojnásobek.Než nám těsto vykyne, připravíme náplně. Jablíčka oloupeme, nastrouháme, podlijeme 50 ml vody, osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou, citronovou kůrou a dusíme do změknutí. Ke konci přidáme za stálého míchání pudinkový prášek.Mák umeleme, podlijeme mlékem, osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou, citronovou kůrou a dusíme do změknutí.Do povidel přidáme lžíci rumu, pokud jsou moc řídká přidáme piškotové drobky.Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Těsto rozdělíme na čtyři části, tak, že první díl bude nejmenší a každý další o něco větší.
Z každého dílu vyválíme dlouhý úzký pruh, od nejkratšího po nejdelší, který bude u vnější strany formy. Na vyválené pruhy naneseme na střed nádivku a kraje po celé délce spojíme k sobě.Nejkratší plníme Nutellou, další jablíčky, povidly a poslední mákem. Takto nám vzniknou naplněné válečky. Nejkratší stočíme na střed formy (28 cm), další volně obtáčíme kolem, stále směrem k okraji formy.Necháme 10 minut kynout, poté vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170 °C dozlatova. Pokud se nám povrch peče rychleji, přikryjeme koláč pečicím papírem.
Nádivky lze použít i kupované nebo jiné dle chuti.
![]() |
Autor: Handour (Hana Šátralová) |
![]() |
Datum vložení: 01.01.2025 18:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady