350 g vypeckovaných třešní
50-80 g cukrového sirupu (podle sladkosti ovoce)
0,5-1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
Pokud nemáme cukrový sirup, tak ho předem připravíme tak, že krátce svaříme stejné množství vody a krystalového či krupicového cukru (např.100 g cukru a 100 ml vody). Následně necháme sirup vychladit.Vypeckované třešně rozmixujeme se sirupem a citronovou šťávou. Množství sirupu i citronové šťávy je individuální, řídíme se podle sladkosti třešní a vlastní chuti.Směs vlijeme do nižší plastové misky s víkem a vložíme do mrazničky. Zhruba co hodinu směs promícháme vidličkou, nakonec by ale měly ve směsi zůstat trochu větší ledové krystaly.Celková doba mražení je asi 4-5 hodin.
Cukrového sirupu připravím vždy trochu více, tzv. do zásoby. Skladuji ve sklenici s uzávěrem v chladničce a používám i na slazení různých studených nápojů, do zálivek atp.
Granita je velmi podobná sorbetu, který má ale jemnější texturu. Více si můžete přečíst tady: https://www.toprecepty.cz/clanky/3398-ledove-pochoutky-v-cem-se-od-sebe-odlisuji-zmrzlina-gelato-sorbet-serbet-a-granita/
![]() |
Autor: Merylas |
![]() |
Datum vložení: 30.06.2025 14:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady