Těsto:
500 g hladké mouky
2 špetky soli
30 g čerstvého droždí
20 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 lžička citronové kůry
125 ml vlažného mléka
100 ml oleje
50 g majonézy
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
2 vejce
1 bílek
1 lžíce vanilkového pudinku v prášku
citronová kůra (dle chuti)
cukr (dle chuti)
Dále:
1 sklenička domácích švestkových povidel (nebo 1 kelímek kupovaných)
Drobenka:
40 g másla
40 g krupicového cukru
50 g polohrubé mouky
Na potření před pečením:
1 vejce
Na potření po upečení:
30 g másla
2-3 lžíce rumu
moučkový cukr (na posypání)
Dvě třetiny mouky z odměřeného množství prosejeme do mísy. Smícháme se solí, doprostřed mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Malinko pocukrujeme a trochu polijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.Pak přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce, žloutek, citronovou kůru, olej, zbylé vlažné mléko a majonézu. Rukama vypracujeme těsto, do kterého průběžně přisypáváme zbylou třetinu mouky.Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což trvá zhruba hodinu.Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh.Tvaroh v míse dobře promícháme dohladka s cukrem, dvěma žloutky, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh.Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 200 °C.Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme jej na stejně velké díly, zhruba na 20-25 kusů (záleží na tom, jak velké koláčky chceme mít).Z dílků děláme placičky, na každou uložíme část tvarohové náplně a zabalíme ji do kuličky. Spojem dolů klademe koláčky na připravený plech. Mezi koláčky necháváme mezery.Koláčky dlaní malinko stlačíme a doprostřed uděláme důlek. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a do důlku vložíme lžičku povidel.Z měkkého másla, mouky a cukru vytvoříme mnutím prsty drobenku a koláčky posypeme.Koláčky vložíme do trouby a pečeme při 200 °C. Po pěti minutách teplotu snížíme na 180 °C a koláčky pečeme dozlatova, zhruba 20-30 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.Mezitím, co se koláčky pečou, rozpustíme v mikrovlnné troubě máslo a smícháme jej s rumem.Ještě horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem s rumem. Koláčky pocukrujeme až po vychladnutí, aby na nich cukr nezvlhnul.
|
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) |
|
Datum vložení: 01.11.2025 21:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady