200 g Hery
650 g polohrubé mouky
50 g droždí
150 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
4 žloutky
2 vejce
150 g kandovaného ovoce nakrájeného na drobné kousky
150 g rozinek
1 lžička soli
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z 1 citronu
1 vejce na potření
Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka. Dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a našleháme. Takto připravené řídké těstíčko necháme na teplém místě nakynout.Prosátou mouku smícháme se žloutky, druhou polovinou vlažného mléka, vejci, solí, zbytkem cukru, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, kandovaným ovocem a rozinkami.
Poté přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme vlažnou rozehřátou Heru.Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.Formu vysokou 15 cm a o průměru 20 cm po obvodu vyložíme pečícím papírem. Vložíme do ní bochánek a necháme dalších 30 minut kynout.Před pečením povrch nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
Troubu předehřejeme na 200 °C a panettone nejprve asi 20 minut zapékáme, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 40 minut.Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom jej vyklopíme na kovovou mřížku a po úplném vychladnutí sloupneme pečící papír.
Zdroj:
http://www.pecenijeradost.cz/recepty/panettone-pec...
Panettone - italský vánoční bochánek
Recept jsem upravila pouze nahrazením pergamenového papíru-pečícím a velikostí nádoby-pekla jsem v hrnci dle návodu a trochu mi přeteklo, uvedla jsem v postupu tedy větší.
![]() |
Autor: LLilaa (Zuzka) |
![]() |
Datum vložení: 25.01.2010 14:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2023 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz