TopRecepty.cz

Nejlepší koblihy, jaké znám


Nejlepší koblihy, jaké znám

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
250 ml mléka - raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
0,5 lžičky soli
hladká mouka na vál
meruňkový nebo jiný hustý džem
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání

Postup

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne příliš tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme přibližně hodinu kynout.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj asi 1 cm vysokou placku.Na polovině těsta tvořítkem o průměru 3–4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu položíme lžičkou džem.Druhou část těsta překlopíme. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut kynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.Rozehřejeme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne příliš prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak pokličku odkryjeme, koblihy otočíme a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být dostatečné množství, koblihy v něm musí plavat.Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není nejvhodnější, někdy se totiž hrany málo stisknou a marmeláda při smažení vytéká.
Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už totiž tak křehké. Dosmažím je nakonec a říkáme tomu s dětmi "zvířátka".

autor Autor: zizala (Jaroslava Oumarová)
Datum vložení Datum vložení: 13.02.2010 15:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz