TopRecepty.cz

Kynutá bábovka s perníkovou náplní


Kynutá bábovka s perníkovou náplní

Suroviny

Na těsto:
350 g polohrubé mouky
40 g moučkového cukru
1 špetka soli
trocha nastrouhané citronové kůry
125 ml mléka
50 g másla (nebo jiného tuku např. Hera)
1 vejce
25 g čerstvého droždí
Na vymazání formy:
trocha 100% tuku např. Omega (nebo jiný tuk, možno i olej)
Na náplň:
200-250 g rumových perníčků
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice (podle chuti)
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry (možno vynechat)
100 g másla (nebo Hera)
Na povrch:
trocha moučkového cukru

Postup

Jako první připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné vlahé máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Mezitím jemně nastrouháme nebo elektrickým sekáčkem potravin nasekáme najemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí, pomerančovou kůrou a odložíme.100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké.Bábovkovou formu vymažeme tukem.Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem.Stočíme pevněji do závinu, roládku při rolování dobře utahujeme a můžeme ji pak ještě rukou jemně pomačkat. Vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme, mírně přitlačíme ke dnu.Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180 °C. Po zapečení už trochu volněji dopečeme asi celkem 40-45 minut. (Mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduji, čas je proto jen orientační).Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Po vychladnutí ji pocukrujeme.

Poznámka

Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí. Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.
Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky (já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou a kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta).
Zdroj receptu: Žena & kuchyně, recept je od paní Marie Svobodové ze Zdounek.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 14.10.2010 22:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz