TopRecepty.cz

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)


Koláč sester Tatinových  (Tarte Tatin)

Suroviny

1 listové těsto
6-8 jablek (podle velikosti)
170 g cukru krystal
50 g másla

Postup

Troubu předehřejeme na 170 °C.Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách cca 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.Máslový karamel vlijeme do pečicí formy.Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla.Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč cca 5 minut odpočinout.Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

Poznámka

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.
Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.
Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.
Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.

autor Autor: isindy (Ivana)
Datum vložení Datum vložení: 12.03.2011 23:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz