TopRecepty.cz

Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou


Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou

Suroviny

Na těsto:
3 vejce
90 g moučkového cukru
trochu citronové kůry
1 špetka soli do sněhu
90 g polohrubé mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
Na pudink:
650 ml mléka
2 vanilkové pudinky
40 g cukru
80 g másla (možno i 100 g)
Na želé:
2 jahodové želé (nebo polská Galaretka - je už slazená)
70 g cukru (podle potřeby)
1 l vody na přípravu
Ještě budeme potřebovat:
500 g čerstvých jahod
šlehačka na ozdobení
jahodový topping
lístky máty (nebo meduňky)

Postup

Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny. Taktéž, čistými metlami, ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme.Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu. Opatrně promícháme a nakonec už velmi lehce vmícháme zbytek sněhu.Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme papírem na pečení. Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny výšky plechu, jelikož piškot bude nízký.Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme zchladnout.Mezitím si uvaříme hustější pudink, osladíme dle vlastní chuti. Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo. Mícháme až do doby, kdy se hmota spojí.Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní můžeme na pudink poklást jahody a mírně je do pudinku zatlačit.Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už velmi mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku - v 1 litru horké vody - ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr.Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.

Poznámka

Na tomto moučníku je větší vrstva želé a celý moučník obsahuje jen 80 g másla v pudinku. Je toho plný hluboký plech s okraji. Plech jsem použila o rozměrech 42 x 32 cm. Místo části cukru v pudinku můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, taktéž místo cukru jde použít nějaké náhradní sladidlo. U Galaretky cukr nedáváme, je už slazená. Doporučuji si želatinu připravit v dost velkém předstihu, déle to trvá než zchladne a začne želírovat, je třeba s tím počítat. Moučník zalévám když už začíná pomalinku houstnout, nemělo by se stát, že pak někde proteče a ovoce nám "neplave".

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 25.05.2011 16:12

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz