Těsto (uvedené suroviny jsou na 1 plát piškotu):
4 lžíce polohrubé mouky
4 vejce
1 špetka soli
4 lžíce krystalového cukru
tuhé máslo na pomazání pečicího papíru
1. náplň:
400 g zakysané smetany
200-280 g jogurtu
100 g smetany ke šlehání
cukr (podle chuti)
1 želatinový ztužovač za studena
2. náplň:
400 g zakysané smetany
1 konzervované jahody
200 g smetany ke šlehání
moučkový cukr (podle chuti)
1 želatinový ztužovač za studena
Želatina:
želatina
1 sáček pudinku (jahoda)
voda
čokoládové ozdoby na ozdobení
Upečeme 2 pláty piškotu na rolády. Jeden plát na základnu a druhý mezi krémy. Troubu zapneme na 180 °C.Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně zašleháváme cukr až do rozpuštění. Snížíme otáčky a postupně přidáváme žloutky a nakonec vsypeme mouku.Na plech nachystáme papír na pečení a pomažeme jej máslem. Vylijeme těsto a pečeme na prostředním roštu asi 10-15 minut při 180 °C.Vyndáme po zrůžovění povrchu. Sesuneme z plechu i s papírem a necháme vychladnout.Formičky vyložíme fólií. Do fólie, která už je ve formičce vložíme vykrojený plát piškotu (můžeme jej vykrojit zrovna 2x, je potřeba i na předěl mezi vrstvy náplní).Poté vrstvíme náplň, kterou ušleháme ze zakysaných smetan, jogurtů a 1/2-1 vyšlehané smetany se ztužovačem a cukrem podle chuti. Nezáleží na tom, čeho dáme víc nebo míň. Držíme se jen jediného pravidla: smetana, jogurty, šlehačka - min 650 g a max 700 g celkem na 1 ztužovač. Když přísad bude méně, než 650 g, bude to moc želatinové a přes 700 g zase ne dost ztuhlé.Na první náplň položíme opět vykrojený plátek piškotového těsta a na něj navrstvíme další náplň.Druhá náplň je pak stejná, jako ta první, jen místo jogurtů přidáme konzervované jahody bez šťávy (odložíme na želatinu) a rozšleháme je s krémem. Přisladíme moučkovým cukrem podle chuti.Nahoru pak přijde už jen slabá vrstva želatiny. Slitou šťávu z jahod doplníme do 0,5 litru vodou a svaříme s pudinkem. Můžeme přibarvit třeba potravinářským barvivem, pokud chceme výraznější barvu.Želatinu lijeme až na vychlazený krém. Ideální je pak nezdobit šlehačkou na želatinu. Nechat si raději trošku náplně nebo kápnout čokoládu, aby ozdoby měly v čem držet.
Formičky objednány od Filipa na formy.filip@centrum.cz. Zašle foto i s ceníkem. Cena asi 15 Kč. Velmi levné a kvalitní.
![]() |
Autor: plotna (Jana Vojtová) |
![]() |
Datum vložení: 20.01.2012 21:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady