40 dkg strouhaného tvrdého chleba
10 dkg pomletých ořechů
12 dkg cukru
skořice
50 dkg nakrouhaných jablek
1/2 l mléka nebo smetany
10 dkg másla
sníh ze 3 bílků
1 lžíce cukru
Strouhaný chléb smícháme s cukrem a skořicí ( nebo s vanilkovým cukrem ).
Zapékací misku vymažeme máslem, nasypeme část strouhaného chleba, posypeme namletými ořechy a pokryjeme nakrouhanými jablky.
Pokračujeme dalšími vrstvami – chlebová strouhanka, mleté ořechy, nakrouhaná jablka.
Jednotlivé vrstvy nastrouhaného chleba pokropíme mlékem.
Zakončíme vrstvou chlebové strouhanky.
Povrch pokryjeme kousky másla a zalijeme zbytkem mléka.
Pečeme cca 40 minut na 170°C.
Upečený chlebovec pokryjeme vrstvou sněhu a dáme ještě na chvilku zapéct.
Zdroj - recept je pod stejným názvem v knize Hornická kuchařka z Ostravska - co se vařilo a vaří.
Kuchařka byla vydána Maticí slezskou v Opavě v edici Slezsko.
Nakladatelství vydalo další knihy s podobnou tématikou - Kuchařka z Hlučínska a Kuchařka z Opavska.
![]() |
Autor: Jiri V. (Jiří Vranka) |
![]() |
Datum vložení: 22.01.2012 16:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady