Na těsto:
750 g polohrubé mouky
130 g cukru krupice
120 g Hery (nebo másla)
50 g čerstvého droždí
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček kypřicího prášku
1 špetka soli
kůra z 1 citrónu
rozinky
250 ml mléka
Na povrch:
1 bílek
1 vajíčko (na potření vánočky)
mandlové lupínky (na posyp)
Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme v teple vzejít.Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem.Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny.Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru. Konce copánku podložíme pod vánočku.Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C.Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25 minut.Dopékáme na 100 °C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče.
![]() |
Autor: Jaruna18 (Jarmila Špůrová) |
![]() |
Datum vložení: 27.01.2012 10:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady