TopRecepty.cz

Maminčiny medové řezy


Maminčiny medové řezy

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
80 g medu
60 g másla
160 g práškového cukru
2 vajíčka
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody
Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
2 žloutky
250 g másla
200 g práškového cukru
rum
rybízová marmeláda na promazání
Poleva:
300 g cukru moučka
3 lžíce vařícího mléka (nebo horké vody)
2 lžíce citronové šťávy

Postup

Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 lžičku jedlé sody.V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí.Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby těsto netuhlo, dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů.Z nich vyválíme pláty, vložíme do předehřáté trouby a upečeme je na pečicím papíru – jde to rychle.Dále připravíme krém: V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru pudink, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí.Po odstavení do pudinku zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se neudělal škraloup, kaši po chvílích mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí.Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudinkovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dáme pozor, aby rum nebyl studený, například z ledničky, krém by se mohl srazit.Začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu.Polevu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru nalijeme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou. Poleva musí být hladká a lesklá.Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.

Poznámka

Tyto řezy pekla moje mamka, nerada se chlubím cizím peřím a jsou tak dobré, že je peče všem z rodiny k narozeninám místo bonboniéry. Vím, že receptů na tyto řezy je tu několik, ale žádné v tomto provedení a protože je to maminčin tzv. "majstrštyk", chtěla jsem se s vámi o ně podělit. Medové řezy jsem měla možnost ochutnat v různém provedení, s karamelovým krémem, sypané ořechy, s čokoládovou polevou, ale tyto jsou zcela bezkonkurenční, spojení medu, krému, rybízu a citronové polevy tam udělá výbornou chuť. Řezy je nejlépe nechat alespoň 1-2 dny uležet a to nejlépe v ledničce, protože citronová poleva ráda vysychá. Ale krájejte je, aby nebyla ještě zcela ztuhlá, protože pak se neláme.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 29.07.2012 21:10

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz