TopRecepty.cz

Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky


Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

Suroviny

Na odpalované těsto:
175 ml vody
85 g másla
110 g hladké mouky
1 špetka soli
3 vejce
Na polevu:
250 g hořké čokolády (nejlépe 75%)
110 ml horké vody
Na náplň:
500 ml vychlazené smetany ke šlehání
2 ztužovače šlehačky (nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku)
1 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup

Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.Troubu předehřejeme na 200 °C (horní/dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (podle trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.Pokud použijeme 40%, není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dáme podle chuti, nemusíme vůbec. Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou pak naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.

Poznámka

Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.
A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:
Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 19.11.2012 14:06

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz