TopRecepty.cz

Obrácený jablkový koláč s krémem


Obrácený jablkový koláč s krémem

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
200 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
200 g moučkového cukru
100 ml vody
100 ml oleje
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
špetka soli do bílkového sněhu
máslo na potření papíru na pečení

Na jablečnou vrstvu:
1000 g jablek
100 g krupicového cukru
2 lžíce mleté skořice

Na krém:
1,5 sáčku vanilkového pudinku (nebo Zlatého klasu)
400 ml vody
100 g krupicového cukru
dřeň z vanilkového lusku
250 g másla

Dále:
čokoládová poleva

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C.Jablka zbavíme slupek a vykrojíme jadřince.Nakrájíme na plátky nebo půlplátky (podle velikosti jablek), asi 5 mm silné.Plech vyložíme papírem na pečení a zlehka přetřeme máslem.Jablka naskládáme těsně vedle sebe na papír. Posypeme cukrem a skořicí. Cukrem nešetříme, klidně můžete přidat i víc. Během pečení krásně zkaramelizuje.Uděláme těsto: žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Přidáme vodu a olej a opět šleháme.Pak přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a opět krátce prošleháme.V jiné misce ušleháme s trošičkou soli bílky na pevný sníh. Ten pak stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do těsta.Polovinu těsta přemístíme pomocí stěrky na jablka.Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a rum. Promícháme a opět s pomocí stěrky navrstvíme na světlé těsto.Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 20-25 minut. Na mřížce necháme při pokojové teplotě vychladnout.Připravíme krém: 200 ml vody uvedeme do varu a ve zbývajícím množství vody rozmícháme Zlatý klas nebo pudink.Do vroucí vody nalejeme rozmíchaný pudink a krátce provaříme. Necháme částečně vychladnout a vmícháme cukr. Prošleháme.Máslo utřeme v robotu nebo šlehačem do pěny a přidáme dřeň z vanilkového lusku. Spolu s chladným pudinkem vyšleháme hladký krém.Na upečený koláč položíme pečicí papír, odpovídající velikosti koláče. Na ten přiklopíme tác a plech obratně na tento překlopíme. Stáhneme pečicí papír, pod kterým jsou ta jablka.Necháme zcela vychladnout a pak natřeme krémem. Dozdobíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout v chladné místnosti nebo v lednici.

Poznámka

Recept jsem si našla na internetu (Pro ženy cz. Babiččiny recepty ), malinko upravila.
Vím, že receptů na obrácený jablkový koláč je tu dost. Ale každý je jiný. Buď, co se týká surovin do těsta nebo krému. Tak jsem si dovolila přidat další.

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 13.01.2013 12:10

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz