TopRecepty.cz

Štola (DlabemeZdrave)


Štola (DlabemeZdrave)

Suroviny

20 g droždí
50 g fruktosy
20 g vanilkové fruktosy
200 g rostlinného tuku (Alsan)
1 vejce
175 ml obilného mléka
350 g špaldové polohrubé mouky
350 g pšeničné polohrubé mouky
75 g mandlí (nasekaných)
100 g kandovaného ovoce
50 g kandované citrusové kůry
100 g rozinek
50 ml rumu
150 g marcipánu (2x75g)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamonu
máslo
moučkovou fruktosu na ochrannou vrstvu

Postup

Rozinky den předem zalijeme vroucí vodou tak, aby byly ponořené, ale neplavaly. Přidáme k nim rum a necháme 24 hodin odležet. Během toho je několikrát promícháme.Druhý den začneme s přípravou těsta. V misce rozmícháme droždí s oběma druhy fruktosy. Jakmile máme směs tekutou, přikryjeme a necháme 30 minut v teple odležet a vzejít kvásek.Mouky prosejeme na vál, do důlku uprostřed dáme koření, mléko a kvásek.Lehce promícháme, přidáme vejce a tuk (měl by mít pokojovou teplotu, ale ne rozpuštěný, aby těsto nebylo příliš mastné). Vypracujeme měkké těsto, které vyklopíme na vál a důkladně prohněteme alespoň 10 minut, až je těsto pěkně pružné a vláčné. Můžeme také zadělat v robotu.Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 2-3 hodiny.Vykynuté těsto vyklopíme na vál, opatrně do něj zapracujeme ovoce, kůru, okapané rozinky a mandle. Rozdělíme na polovinu.Z každé poloviny vyválíme obdélník silný 2 cm, položíme na něj vyválený marcipán a zavineme. Do každé štoly přijde 75 g marcipánu.Vrchní část štoly by neměla zcela překrývat spodní polovinu – spodní okraj by měl zůstat lehce předsunutý. Kraje zatočíme a důkladně přitlačíme.Hotové štoly položíme na pečící papír a necháme ještě 30 minut kynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C zhruba 20 minut, ztlumíme na 175 °C a dopečeme dalších cca 20-30 minut.Upečené štoly potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a posypeme moučkovou fruktosou. Necháme důkladně vychladnout (do druhého dne), zabalíme do alobalu a potravinové fólie.Uložíme do chladu (ale ne mrazu) a necháme 2-3 týdny odpočívat. Během této doby štolu neotvíráme, ani neochutnáváme. Díky proležení se v ní rozvinou všechny vůně i chutě a hlavně bude krásně vláčná.

Poznámka

http://www.facebook.com/dlabemesmishkou

autor Autor: DlabemeZdrave (Mishka)
Datum vložení Datum vložení: 14.12.2013 09:24

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz