TopRecepty.cz

Makronky


Makronky

Suroviny

Korpusy (asi 64 ks):
100 g bílků (3 bílky)
30 g cukru krupice
120 g loupaných mandlí
210 g moučkového cukru
barvivo (nemusí být)
Krém (asi 300 g) dle výběru:
mascarpone (ochucené, případně obarvené, např. malinovou nebo jahodovou zavařeninou, kávou, likéry - Amaretto, Eiercognac)
pařížský krém
máslové krémy
ochucené máslo
čokoládové krémy na bázi šlehačky (i ochucené bylinkami, karamelem, slaným karamelem)

Postup

Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme najemno. Vše prosejeme přes husté síto.Bílky s krupicovým cukrem ušleháme do tuha (můžeme přidat barvivo).Ručně (vařečkou) opatrně vmícháme prosátou směs do bílků s cukrem. Čím déle budeme míchat, tím více těsto zřídne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu). Těsto je správné, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (o průměru 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté), stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.Pusinky necháme zaschnout, až se na dotek prstem nelepí. Podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek.Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 140 °C a dosušíme.Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme je krémem.Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat.Pokud se vše podaří, tak ideální makronka má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky takzvanou „nožkou“ (krček, límeček, golierik), korpusy mají být hladké, lesklé - jako lakované, při skusu má makronka křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.

Poznámka

Zatím jsem vedle mandlí úspěšně odzkoušel vlašské ořechy, lískové ořechy, loupanou slunečnici, nesolené arašídy, mák (50 % místo mandlí), kokos (50 % místo mandlí).
Podobných receptů najdete na webu celou řadu. Vaječné bílky jsou uváděny v kusech, já akorát odzkoušel a přepočítal suroviny na 100 g bílků.

autor Autor: casino
Datum vložení Datum vložení: 05.02.2014 00:27

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz