TopRecepty.cz

Tvarohové řezy, velmi šťavnaté


Tvarohové řezy, velmi šťavnaté

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
200 ml mléka
1/4 lžičky soli
4 žloutky
150 g másla (nebo Hery)
2 lžíce zakysané smetany

Náplň:
1 kg měkkého tvarohu
4 bílky
2 lžíce pšeničné krupice (nebo dětské krupičky)
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
200 g krupicového cukru
kůra z 1 menšího citronu

Postup

Nejdříve uděláme náplň. Utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme krupici a citronovou kůru i rozinky.Bílky vyšleháme do hustého sněhu, zašleháme do něj postupně krupicový cukr a sníh opatrně vmícháme do tvarohu.Zaděláme kynuté těsto. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme do mouky důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalijeme vlahým mlékem a zasypeme lžící cukru.Když kvásek vzejde, přidáme žloutky, nastrouhané tuhé máslo a zakysanou smetanu. Vypracujeme tužší těsto, které nenecháváme kynout.Těsto rozdělíme na 2 stejné díly a jeden rozválíme na pečicí papír podle velikosti plechu (40x33 cm).Přeneseme i s papírem na plech a rozetřeme na něj tvarohovou náplň po celé ploše.Na vrstvu náplně položíme druhý plát těsta a dotáhneme ho až do okrajů. Pak plech s těstem uložíme na 2 hodiny do lednice.Troubu si rozehřejeme na 200 °C.Odleželé řezy propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Plech vložíme do trouby, kterou jsme vyhřáli na 200 °C.Plech vložíme do předehřáté trouby a teplotu ihned snížíme na 175 °C. Pečeme 25 minut, do zrůžovění povrchu.Zchladlý moučník pocukrujeme.

Poznámka

Když jsem pekla, ze zvyku jsem přidala máslo rozpuštěné. Těsto pak bylo řidší, ale velmi dobře se s ním pracovalo. Protože kynulo před očima, nechala jsem ho v lednici jen hodinu. Když jsem pekla podruhé, dodržovala jsem správný postup a máslo nastrouhala. V konečném výsledku jsem žádný rozdíl nepoznala. V obou případech se s těstem velmi dobře pracovalo, bylo pružné a jemné. Vždy, když je třeba na koláč položit vrchní placku, tak to vyžaduje trochu šikovnosti. Ale s tímhle těstem, které jde natáhnout jakkoliv, aniž by se protrhlo, to svede i naprostý začátečník.
Velmi mě překvapilo, že nikde nic nevytékalo, dobře to drželo tvar a proto si myslím, že by tato náplň byla vhodná na koláče.
Přestože moučníku je opravdu hodně, vyplatí se jej dělat z celé dávky. Druhý den byl snad ještě lepší a myslím si, že by se mohl i zamrazit - pokud by bylo co.

Zdroj: Knihovnička Recepty 09/2013

autor Autor: Hella
Datum vložení Datum vložení: 17.02.2014 11:20

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz