TopRecepty.cz

Cizrnový dortík


Cizrnový dortík

Suroviny

400 g cizrny (vychází to přibližně na 1,5 plechovky, ale jestliže zbytek cizrny neupotřebíte jinak, klidně použijte obě plechovky celé)
3 vejce
90 g medu nebo libovolného sirupu (kdo je více na sladké, přidejte)
50 g kakaa holandského typu
1/2 balíčku kypřícího prášku

Na krém:
1 vanička tvarohu
1 kelímek ricotty
med nebo sirup dle chuti

Postup

Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci - prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha :)) Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka.

Ale k věci. Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr). Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti.
Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25 cm) a upéct. Na 180° C přibližně 30 minut. Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně :))
Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka. Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík. Nechte v lednici pořádně zatuhnout. Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv.

Poznámka

Dětská specifika:
- dezert řadím do kategorie od 2 let především kvůli obsahu kakaa, které je tabulkově doporučováno mezi 2. - 3. rokem. Je to především alergen, ale jako každý jiný se dá s jistou opatrností zařadit i dříve
- ostatní suroviny mi přijdou vhodné i pro děti od 1 roku

Mé další recepty najdete na:
uri]http://mamavkuchyni.blogspot.cz

autor Autor: Mama v kuchyni (Barbora Charvátová)
Datum vložení Datum vložení: 16.05.2015 08:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz