TopRecepty.cz

Semifreda - minidortíky - recept fotopostup


Semifreda - minidortíky - recept fotopostup

Suroviny

Korpus:
4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
120 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
Krém:
200-250 g smetany ke šlehání (33 %)
120-150 g zakysané smetany (15 % nebo 18 %)
želatinový ztužovač
potravinářské želé
ovocný kompot
marmeláda

Postup

Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem-pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme kakao nahradit stejným množstvím mouky.Nalijeme na plech a dáme do vyhřáté trouby péct na 200 °C asi 8-10 minut.Necháme vychladnout.Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce.Na krém šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce (třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody).V druhé nádobě si podle návodu připravíme ztužovač (v tomto případě poloviční množství sáčku) a přidáme ho ke krému. Zamícháme, pracujeme rychle.Krém přendáme do zdobícího sáčku a nastříkáme na korpusy ve formičkách.Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu želatinu. Místo části vody můžeme použít šťávu z kompotu. Želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice na 2 a více hodin.Dortíky se dají dozdobit podle fantazie. Můžeme použít zbytek krému, pak dozdobit třeba čokoládovými ozdobami, které si připravíme z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku.

Poznámka

Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout napůl.

Formičky - pokud nemáte originál na semifredo, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu.
Páska - můžete přidat pásku kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva - což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.

Krém - jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce. Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský, záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem.

Ztužovač - co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350 g.

Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbude, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.

autor Autor: malaneta (Aneta Vagalová)
Datum vložení Datum vložení: 31.05.2015 11:44

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz