TopRecepty.cz

Fofr dezert z tvarohu, likéru a sušenek


Fofr dezert z tvarohu, likéru a sušenek

Suroviny

350-400 g tvarohu (použila jsem nízkotučný a nechala ho půl dne vykapat přes plátýnko; zbylou syrovátku jsem použila na pečení chleba)
100 g zakysané smetany
200 ml šlehačky (ušlehat do tuha)

Sladidlo:
med anebo vanilkový cukr
2-3 panáky oblíbeného likéru nebo třeba rumu
1/2 balíčku grahamových sušenek (nebo třeba máslových sušenek či piškotů)
případné ovoce (použila jsem mražené bobulové poklady ze zahrady)
kakao na ozdobu

Postup

Nebojte se, půjde to rychle. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. Přemístěte do misky a přimíchejte zakysanou smetanu a měkký tvaroh. . Smíchejte všechno dohromady, oslaďte, přidejte likér (tedy pokud to máte pro děti, tak tento krok vynechte) a hezky všechno promíchejte, ať se spojí chutě. Tuhost tvarohové směsi si upravíte přidáním tekutiny (likéru) nebo naopak tvarohu či zakysanky.
A teď už jen na závěr navrstvěte dezert podle svého gusta. Připravte si servírovací sklenice. Na dno rozdrobte sušenky do výše cca centimetru, na to přijde vrstva ovoce (pokud ho vynecháte, nevadí), ochucený tvaroh, znovu sušenky, tvaroh atd. Kdo má rád, tak ještě jednotlivé vrstvy prosypte kakovým práškem, vypadá to velmi efektně a navíc to výborně chutná. Na povrchu klidně nasypte ovoce s troškou sušenek či nastrouhejte čokoládu...meze se fantazii nekladou :-) Tvarohový fofr dezert s likérem je hotov!

Poznámka

Tady na švédském venkově v obchodě koupíte téměř vždy jen odtučněný tvaroh, který je chuťově vzdálený tomu našemu českému. Takže ho dávám vykapat přes plátýnko v cedníku - tak na půl dne. Zachycenou syrovátku použiji do pečení, na koupele anebo na pleťovou masku ;-)

Tip: Pokud nebudete konzumovat dezert hned, tak ho doporučím umístit do ledničky (klidně do druhého dne - přikrývám jednotlivé porce z vrchu potravinářskou folií), kdy se jednotlivé chutě spojí, sušenky malinko nasáknou vlhkost a je to všechno moc dobré.

více inspirací na www.korenizivota.com
tento konkrétní recept je zde:
http://www.korenizivota.com/tvarohovy-fofr-dezert-...

autor Autor: Madla Novak
Datum vložení Datum vložení: 16.01.2016 18:14

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz