TopRecepty.cz

Křehké makové koláčky


Křehké makové koláčky

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g másla
2 žloutky
50 cukr moučka
100 g kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli

Náplň:
100 g máku
200 mléka
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová kůra
citronová šťáva
rum dle chuti
piškoty nebo piškotové drobečky na případné zahuštění
máslo na vymazání

Postup

Nejdříve si připravíme náplň, aby nám vychladla.
Mléko přivedeme k varu, přidáme mák a mírným varem asi 3 minuty za stálého míchání provaříme. Stáhneme z plotny a ochutíme cukrem, citronem nebo rumem. Pokud je to nutné (většinou není) můžeme zahustit piškotovými drobečky.
Studené máslo, mouku, cukr a sůl smícháme na drobenku, pak postupně přidáme žloutky a smetanu. Hladké vypracované těsto zabalíme do folie a necháme asi 30 - 60 min odpočinout.
Z těsta oddělíme asi 1/3 a zbytek rozválíme na sílu 1/2 cm. Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrájíme tvary takové velikosti, aby po umístění do formičky měly koláčky 2 cm okraje. Tj. pokud máte formičky s průměrem 5 cm, musíte vykrájet kolečka o průměru 8 - 9 cm.
Formičky vymažeme tekutým máslem, vyložíme těstem a naplníme náplní. Přikryjeme vykrojeným tvarem ze zbytku těsta a přimáčkneme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, až lehce zhnědnou. Necháme je ve formičkách vychladnout, protože jsou velmi křehké. Pak je opatrně vyklopíme nebo vybereme pomocí špičky nože a můžeme pocukrovat.

Poznámka

Zdroj: Víkendové pečení
V původním receptu je uvedeno množství 16-18 ks a dvojnásobné množství náplně. Já vykrojila 25 ks a kdyby mi nádivku neujídali, stačila by mi na celkové množství. Takhle jsem musela do posledních 2 ks nastrouhat jablíčka. Nejlepší je si vykrájet všechny tvary a pak rozdělit náplň.
Je dobré si připravit formičky předem, Já mám jednu formu kovovou a druhou silikonovou a z dob, kdy se formičky nedaly sehnat, mám ještě pár kovových nádobek od játrové paštiky - ty jsou super

autor Autor: Hella
Datum vložení Datum vložení: 04.02.2016 12:41

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz