TopRecepty.cz

Trnkové vdolek


Trnkové vdolek

Suroviny

700 g hladké mouky
38 g droždí
400 ml vlažného mléka
40 g másla
40 g vepřového sádla
1 špetka soli
2 lžíce cukru moučka
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
2 žloutky
1/2 vanilkového pudinku
cukr (dle chuti)
trochu rozinek (sultánek)
Dále:
švestková povidla (dle chuti)
Na posypání:
1 lžíce másla
2 lžíce hrubé mouky
1 lžíce cukru moučka
Dále:
olej na vymazání plechu
Na pomazání:
rozpuštěné máslo
trochu rumu
cukr

Postup

V kastrůlku rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené. Dáme na teplé místo vykynout.Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké.Do kastrolku nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou.Než těsto vykyne, připravíme náplň. Na tvarohovou náplň promícháme všechny suroviny.Máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka.Po nakynutí těsto dáme na vál a rozdělíme přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny.Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou lžičkou tvarohu a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou.Vdolky skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15-20 minut odpočinout. Zatím vyhřejeme troubu na 175 °C.Poté vložíme do trouby a pečeme na 175 °C asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků rozputěným máslem s rumem a cukrem.

Poznámka

Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)

autor Autor: Maja Motti (Maja Motti)
Datum vložení Datum vložení: 11.07.2016 15:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz