TopRecepty.cz

Ořechový koláč pro svatého Jakuba


Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Suroviny

Na křehké těsto:
200 g hladké mouky
75 g cukru
100 g másla
1 vejce
mikrotenový sáček nebo potravinářská folie

rozevírací dortová forma o průměru 28 cm
mouka na vál
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Na náplň si připravíme:
250 g cukru
4 vejce
250 mletých mandlí nebo ořechů
1 kávová lžička skořice
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup

Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku.
Zabalené těsto jsem dala do chladničky a nechala ho odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.Rozevírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než dno formy. Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm.
Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy. Troubu zapneme na 180 °C .Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je na stupeň max. asi 3 minuty. Nyní rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Náplň máme hotovou.Umíchanou ořechovou naplnímena připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou. Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou.Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut. Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout. Formu rozevřete a koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte.

Poznámka

Zdroj Culinaria Španělsko:
Ve španělském městě Santiago de Compostela se mandlový nebo ořechový koláč peče každoročně, vždy na svátek svatého Jakuba. Poutníci, kteří přicházejí po náročné cestě, si jej kupují a odnášejí do svých domovů. Po staletí má koláč na svém povrchu kříž, ve tvaru meče, symbolu rytířského Řádu svatého Jakuba z Compostely. Santiago (svatý Jakub) de Compostela, je jedno z nejslavnějších míst křesťanského světa.

Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/sladke-peceni/orecho...

autor Autor: rozmarynaH (Marcela)
Datum vložení Datum vložení: 15.11.2016 11:51

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz