300 ml mléka
1 lžíce cukru
1/2 balení sušeného droždí
400 g špaldové mouky
100 g rozinek
rum
100 g vlašských ořechů
50 g kokosového oleje
1 lžička soli
1 vejce
80 g třtinového cukru
hladká mouka (na podsypání válu)
Rozinky namočíme minimálně dvě hodiny předem do rumu.Mléko ohřejeme, nesmí být horké, pouze vlažné. Ze 100 ml vlažného mléka, sušeného droždí a 1 lžíce cukru, necháme vzejít kvásek, zhruba 20 minut.Mezitím smícháme mouku, ořechy, rozinky i s rumem, třtinový cukr a sůl.Vejce vyšleháme s olejem a zbytkem mléka. Přilijeme ke kvásku. Mokré suroviny pomalu a postupně přiléváme k mouce a zpracováváme.Vznikne nám vláčné mírně lepivé těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.Po hodině lehce pomoučíme vál a vyklopíme na něj těsto. Chvíli jej hněteme, rozdělíme na půl a každou polovinu na dalších pět stejně velkých částí.Z jednotlivých částí těsta vyválíme prameny. Upleteme dvě vánočky z pěti pramenů.Pět pramenů na konci dobře spojíme, rozdělíme je na dva + tři prameny.Vnější ze tří pramenů vezmeme a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva. Opakujeme pořád dokola, vždy vezmeme vnější pramen ze strany kde jsou tři prameny a přeložíme tam kde jsou dva. Na konci konečky všech pramenů stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku.První vánočku položíme na připravený plech, potřeme vejce a na ni dáme druhou vánočku. Tu rovněž potřeme vejce a posypeme plátky mandlí. Necháme ještě 20 minut kynout.Plech vložíme do trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme 40 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.
utm_source=fb&utm_medium=cathleen&utm_campaign=fb
Moje hodnocení je jenom kladné, lahodná chuť, není suchá, vynikající, u nás si pochutnala celá rodina.
Vánočka odhadem váží kolem 1 kg a je opravdu obrovská! Nevlezla se mi skoro ani na plech.
![]() |
Autor: Lea012 (Leona Profotová) |
![]() |
Datum vložení: 24.12.2016 15:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady