TopRecepty.cz

Lehké krémy na dort či řezy


Lehké krémy na dort či řezy

Suroviny

Tvarohový krém
2 40% šlehačky
2 ztužovače
2 polotučné tvarohy
vanilka
cukr podle chuti
Ovocný krém se šlehačkou
1 šlehačka 40%
1 ztužovač
30 ml jogurtu
cukr
250 ml ovocné šťávy
10 g želatiny - plátky
Čokoládový krém
2 šlehačky 40%
1 ztužovač
100 g hořké čokolády (třeba 70%)
10 g plátkové želatiny
250 ml mléka

Postup

Tvarohový krém: Šlehačky do tuha ušleháme a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s vanilkou. Můžeme přidat další vůně podle vlastní fantazie.Ovocný krém se šlehačkou: Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak ji rozpustíme. Nesmí se vařit. Před zdobením necháme chvíli houstnout v lednici.Želatinu vmícháme do jogurtu a opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Osladíme, příp. ovoníme podle chuti.Pokud chceme bílý krém, nabobtnáme želatinu ve lžíci vody, vlijeme do 2 dl studeného mléka a dál postupujeme stejně.Čokoládový krém: V mléce rozpustíme čokoládu, nesladíme a necháme vychladnout, šlehačky do tuha ušleháme, želatinu nabobtnanou ve vodě rozpustíme, vmícháme do studeného mléka s čokoládou a pak opatrně vmícháváme do šlehačky.

Poznámka

Tvarohový krém dochucuji 2 lžícemi nasekané meduňky, šťávou z půlky limetky a kůru naškrábanou na tenké vlásky. Vydrží i do druhého dne. U čokoládového krému je možné čokoládu vynechat a krém ochutit třeba rozpustnou kávou, rozmixovaným ovocem, vaječným koňakem, griotkou atp. Čokoládový krém je tak tuhý, že se dá krájet, používám ho na pařížský dort.
Na slepování laskonek a pusinek, obyčejné piškoty, ovocné košíčky atp. používám jen ochucenou šlehačku. Vždycky používám 40% a dávám ztužovač, protože pak v lednici vydrží i dva dny a neroztéká se.
Krémy s želatinou je dobré lít na korpus, kolem kterého dáme kruh z dortové formy, který dobře přitiskneme k podložce. Pak vlijeme krém, dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ráno dort objedeme nožem s kulatou špičkou, odstraníme kruh a dort dozdobíme.
Pokud na želatinu dáváme ještě polevu, necháme ji chvíli zchladnout a raději pracujeme s hustší polevou, než aby se krém od horké polevy roztekl a dort ztratil tvar.

autor Autor: opuncie
Datum vložení Datum vložení: 08.06.2009 19:20

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz