TopRecepty.cz

Plundrové těsto – máslové loupáčky


Plundrové těsto – máslové loupáčky

Suroviny

210-225 g vody
50 g cukru
vejce
40 g másla
450 g hladké mouky
větší špetka soli
21-25 g droždí

Na provalování:
100 g másla
50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou

Postup

Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45-60 minut chladit.Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45-60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování.
Rozvalujeme raději víc natenko. Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíc.Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce a prudce upečeme (250°C/10min, 200°C/5-8min – každá trouba peče jinak).

Poznámka

Recept je vlastně malinko upravený ten na Editiny, s fotopostupem výroby a jiným motáním. https://www.toprecepty.cz/recept/38990-editiny-plu...
Rohlíky jsou jedním slovem – fantastické! Na to, jak jsou veliké, prakticky nic neváží. Malinko sladké, máslo je v nich cítit tak akorát….křupavé na povrchu, měkounké uvnitř. Druhý den svou křupavost ztratí, ale pořád ještě chutnají jako výborné loupáčky.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/plundrove-testo-maslove...

autor Autor: cathleen (Iva Trhoňová)
Datum vložení Datum vložení: 22.06.2017 13:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz