600 g polohrubé mouky
30 g droždí
95 g krupicového cukru
1,5 sáčku vanilkového cukru
300 ml mléka
150 g rozpuštěného másla
4 žloutky
1 špetka soli
75 g rozinek namočených v rumu
75 g mandlových lupínků (nebo nahrubo posekaných loupaných mandlí)
kůra z 1 citronu
1 vejce na potření
rum na potření (nemusí být)
Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s 1 lžící cukru a až se rozpustí, zalijeme ho vlažným mlékem (asi 100 ml), zaprášíme 1 lžící mouky a necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Poté vmícháme rozinky namočené v rumu (podle chuti i nahrubo nasekané mandle) a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.Mezitím zapneme troubu na 170 °C a větší plech vyložíme pečicím papírem.Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části a z každé vytvarujeme bochánek. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže.Bochánky položíme na plech vyložený pečicím papírem a navrchu je lehce nařízneme do kříže. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.Hotové mazance vyjmeme z trouby a ještě horké pomašlujeme rumem.Před podáváním je necháme vychladnout.
Těsto na 2 bochníky.
![]() |
Autor: Ivana K. (Ivana Koukola) |
![]() |
Datum vložení: 13.09.2017 08:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady