TopRecepty.cz

Mrkvová roláda


Mrkvová roláda

Suroviny

4 vejce (žloutky + bílky zvlášť)
100 g hnědého cukru
1 vanilkový cuzkr
140 g jemně nastrouhané mrkve
1 PL oleje
špetka soli
120 g hladké mouky
1 lžička skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém:
250 g tvarohu (vanička)
190 g zakysané smetany
4 PL moučkového cukru
sáček ztužovače za studena dr.Oetkera (připravit dle návodu na sáčku !)

Postup

Ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přidáme olej (dělala jsem v robotu), pak už vařečkou vmícháme mrkev a zbylé sypké suroviny. Nakonec vmícháme sníh z bílků.Připravíme pečící papír, který potřeme studeným máslem (roláda se nebude lepit a půjde snadno sundat po upečení z papíru). Na plech s pečícím papírem nalijeme těsto, uhladíme pěkně stěrkou a dáme do vyhřáté trouby péct.Pečeme na 180 stupňů cca 10 minut (řídíme se zkušeností s vlastní troubou)
Po upečení stáhneme roládu z plechu na linku (či jinou pracovní plochu), minutku počkáme, až odejde největší pára a pak ještě horké smotáme i s papírem. Necháme vychladnout.Pak připravíme krém: smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, v jiné misce připravíme ztužovač za studena dr.Oetkera dle návodu na sáčku a pak vmícháme metličkou do tvarohu se smetanou.
Rozmotáme již vychladlou roládu, potřeme krémem a zpět zatočíme - teď již bez papíru :D
To je ten okamžik, kdy oceníte, že jste papír potřela tím máslem, kdo zapomene, bude asi trochu bojovat, nevím, já ještě nezapomněla :DPovrch rolády můžete jen pocukrovat (před podáváním) nebo potřít čokoládovou polevou, když si uděláte více krému, můžete potřít povrch rolády (mnou uváděné množství stačí jen dovnitř rolády), pak povrch posypat grankem, mletými ořechy, kokosem..... fantazii se meze nekladou.
V každém případě roládu necháme přes noc v lednici. Krásně ztuhne krém a odleží se.
Roláda je vláčná, vydrží i několik dnů v lednici (pokud ji nesníte na posezení, jak se říká).

Poznámka

Kdo nechce dělat roládu, může plát těsta po upečení stáhnout z plechu a nechat vychladit rovný na lince, pak nakrájet na 4 stejné díly, ty potřít krémem a naskládat na sebe. Pak krájet jako řezy. Ale to se mi zdá, jakoby toho bylo málo, přece jen roláda se lépe rozděluje mezi více lidí.
Krém můžete udělat i jiný, samozřejmě dle své chuti, šlo jen o to, ukázat tohle mrkvové těsto - je jednoduché, velmi dobré a vláčné. Recept mám z jedné FB skupiny, určitě ho spousta lidí zná a kdo nezná, doporučuji vyzkoušet ;-)

autor Autor: Libulka
Datum vložení Datum vložení: 27.06.2018 15:30

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz