1 kg polohrubé mouky
1 kostka droždí (42 g)
200 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
250 g másla (nebo Hery)
1 lžička soli
300 ml mléka
5 vajec
2 lžíce rumu
2 lžičky citronové sušené kůry
80 g hrozinek
100 g nasekaných ořechů
1 vejce na potření vánočky
Do mísy dáme mouku, kterou smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, nasypeme do něj vanilkový cukr a krystalový cukr a zalijeme kvasnice, zakryjeme a necháme kynout.Mezitím rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Když máme vykynutý kvásek, přidáme máslo, vejce, rum, citronovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto necháme vykynout asi 60 minut, znova ho propracujeme a necháme vykynout ještě jednou.Do těsta nasypeme hrozinky a nasekané ořechy a ještě ho naposledy propracujeme a necháme vykynout. Z těsta uděláme delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejných dílků. Z každého kousku vyválíme dlouhý pramen.Na plech vložíme pečicí papír. Ze 4 pramenů upleteme cop, uložíme zešikma na plech a uprostřed hřbetek ruky zploštíme.Upleteme cop ze 3 pramenů, položíme na hotový cop a opět zloštíme. Nakonec zapleteme poslední dav prameny a položíme na předchozí dva. Aby se konce vánočky nerozpletly, zasuneme je asi 7 cm pod vánočku.Hotovou vánočku necháme na plechu vykynout ještě alespoň 45 minut, poté ji potřeme vejcem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme dozlatova asi 60 minut. Vánočku necháme vychladnout a pocukrujeme.
Z tohoto těsta lze dělat i mazance.
![]() |
Autor: Jaromira18 (Jaromíra Pilcová) |
![]() |
Datum vložení: 25.12.2018 16:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady