TopRecepty.cz

Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)


Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)

Suroviny

300 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
30 g droždí
40 g rozpuštěného sádla
200 ml mléka
3 žloutky
2 lžíce rumu
špetka soli
Skořicový cukr:
10 g skořice na 90 g cukru

Postup

Těsto připravené v pekárně:
Do nádoby nalijeme horké sádlo a přilijeme mléko pokojové teploty. Dále přilijeme rum, přidáme žloutky a přisypeme hladkou mouku.
Do jednoho rohu nádoby nasypeme špetku soli a doprostřed rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem. Dáme pozor, aby se droždí nedostalo k soli. Těsto by pak nevykynulo. Nádobu vložíme do pekárny, navolíme program na přípravu těsta a pekárnu necháme pracovat. Pokud je potřeba, pekárně pomůžeme dostat mouku ze stěn nádoby. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáme postupně mouku a vždy pekárnu necháme chvíli pracovat. Měli bychom docílit hladkého těsta, které se nelepí na stěny nádoby.Těsto připravené ručně nebo v robotu:
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Ke stěně mísy nasypeme špetku soli a ke kvásku přidáme zbylé suroviny - cukr, mléko, žloutky, rum a sádlo. Hnětacím hákem nebo ručně vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. V případě, že by bylo těsto řidší, přidáváme postupně mouku.Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu a lehce ho propracujeme. Těsto zvážíme a rozdělíme na 15 kousků. Každý kousek má přibližně 50 g.Z jednotlivých bochánků vyválíme hada o délce 25 cm. Těsto jsem v polovině přehneme a stočíme.Těsto by nemělo být nutné podsypávat. Pokud ano, použijeme minimum mouky. Větší množství mouky na těstě by se při smažení usazovalo na dně nádoby a připalovalo.Takto připravené šišky necháme pod utěrkou kynout 15 minut.Mezitím rozpálíme 1 litr oleje, do kterého vložíme šišky. Ty smažíme 1 minutu pod pokličkou. Po minutě je smažíme z druhé strany odkryté. Dáme pozor, abychom šišky nesmažili příliš zprudka. Šišky by pak byly hodně tmavé. Smažíme je pozvolna, ať jsou hotové i uvnitř a na povrchu jsou krásně dozlatova.Usmažené šišky přendáme na ubrousek okapat a poté je obalíme ve skořicovém cukru, který si snadno připravíme - na 90 g cukru dáme 10 g skořice.Pokud nechceme šišky obalovat v cukru, nemusíme. Při servírování je stačí lehce poprášit moučkovým cukrem nebo je podávat pouze s marmeládou.

Poznámka

Videorecept: https://youtu.be/FUHHRtQhq-8
Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2019/01/masopustni...

autor Autor: dvevtroube
Datum vložení Datum vložení: 22.01.2019 07:45

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz