200 ml polotučného mléka
120 g cukru krupice
1 sáček sušeného droždí (7 g)
500 g polohrubé mouky
50 g kandované citronové kůry
1 špetka soli
3 žloutky
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
100 g plátků mandlí
120 g másla
1/4 kypřicího prášku s vinným kamenem
1 žloutek na potření
Do vlažného mléka přisypeme malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Necháme na teplém místě vzejít.Mezitím do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice a kypřicí prášek. Máslo rozpustíme a poté necháme zchladit, aby nebylo příliš teplé.Vzešlý kvásek smícháme se sypkou částí, žloutky a máslem. Vypracujeme tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmícháme mandle, rozinky a kandovanou kůru.Těsto v míse lehce poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout na teplém místě.Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujeme a necháme znovu kynout. Takto těsto propracujeme ještě jednou a opět jej necháme kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Postup může trvat i dvě hodiny, ale výsledkem bude dobrý mazanec.Z těsta vytvoříme bochánek, poprášíme moukou a necháme zakrytý kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji.Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným žloutkem, střed nařízneme do kříže. Vložíme do vyhřáté trouby.Pečeme při 180 °C po dobu 15 minut, následně
teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 40 minut.Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčíme, že je propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečeme.
![]() |
Autor: Moulikova (Lucie Moulíková) |
![]() |
Datum vložení: 15.04.2019 09:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady