TopRecepty.cz

Donuty


Donuty

Suroviny

130 g vody
1 lžíce rumu
30 g změklého sádla
1 žloutek
25 g cukru
1 špetička soli
100 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
15-18 g vanilkového pudinku (1/2 sáčku pudinkového prášku)
10 g čerstvého droždí
Poleva citronová, čokoládová nebo bílková:
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
150 g moučkového cukru

Postup

Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat.K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout.Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší).Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin).Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.Poleva:
Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.

Poznámka

Těsto při vyvalování moc nepodsypávejte, abyste do něj nezapracovali mouku navíc. Okrojky těsta znovu propracujte, vyválejte a vykrojte z nich další donuty. Zbylé odkrojky už usmažte.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

autor Autor: cathleen (Iva Trhoňová)
Datum vložení Datum vložení: 31.05.2020 16:24

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz