TopRecepty.cz

Cestovní perník


Cestovní perník

Suroviny

3 větší vejce
100 g moučkového cukru
100 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru (domácí)
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 prášek do perníku
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce rumu
mléko dle potřeby
hrst sekaných ořechů
hrst sušeného ovoce

Postup

Celá vejce utřeme se všemi cukry do husté pěny. Cukr přidáme nadvakrát. Pak do této našlehané hmoty zamícháme med, rum, mouky s práškem do perníku, podle potřeby mléko a nakonec zamícháme ořechy a sušené ovoce.Těsto nalijeme do máslem vymazané formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet. Dáme péci do STUDENÉ trouby a nastavíme ji na 160 °C. Zda je perník upečený, poznáme podle suché špejle, kterou do něj zapíchneme.

Poznámka

Recept na tento perník mám již 40 let a říkáme mu cestovní, protože je trvanlivý a pekla jsem ho dětem na výlety nebo na dovolené. Není v něm žádný tuk, lze ho upéci třeba týden dopředu, klidně i déle, zabalený v alobalu se pěkně uleží. Můžete ho mít doma místo sušenek, pokud vás někdy bude honit mlsná.
Kdo by nechtěl perník, tak přidá kypřící prášek do pečiva.
Začínajícím kuchařkám dám malou radu, že všechna těsta, kde jsou kypřící prášky, např. bábovky, vkládám zásadně do studené trouby. Má to tu výhodu, že těsto nabývá pozvolna a neudělají se tak na povrchu boule, ani praskliny. Přikládám foto jako důkaz, že je to opravdu tak :-) Zde na povrchu trochu vystupují ořechy s ovocem, dala jsem větší kousky, aby v těstě byly cítit. Formu moukou nevysypávám. Nevím, z jakého je materiálu, ale perník vyklopím bez problémů.
Ovocem ani ořechy nešetřete, jsou tam velmi chuťově dobré a třeba tímto perníkem nahradíte i různé kupované tyčinky, zde víte, co jíte. Třeba ho uvítají vaše děti i jako svačinku do školy.
Cukru lze dát i méně, záleží na tom, jak moc máte rádi sladké.

Dávka je do jedné formy o rozměrech 30 x 10 cm.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 30.08.2020 00:45

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz