TopRecepty.cz

Metyja - valašský dezert


Metyja - valašský dezert

Suroviny

200 g brambor
sůl
1 lžička moučkového cukru do brambor (podle potřeby)
1-2 lžíce hustých švestkových povidel
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce mletého máku
1 lžíce moučkového cukru na posyp (podle potřeby)
1 lžíce oslazené zakysané smetany
meduňka na ozdobu

Postup

Brambory oloupeme, překrojíme a klasicky uvaříme v lehce osolené vodě. Scedíme a vidličkou nebo jiným nástrojem rozmačkáme a lehce osladíme.Polovinu brambor namačkáme do kulatého tvořítka postaveného na talíři, do kterého jsme ještě vložili po vnitřním obvodu pruh vystřižený z papíru na pečení.Na tento bramborový základ přidáme povidla a následně zbytek brambor. Povrch uhladíme.Formu lehce tahem nahoru odstraníme a lehce a opatrně odstraníme i pruh papíru na pečení po obvodu. Místo papíru by se mohla použít i nějaká fólie.Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.Na povrch přidáme kopeček lehce oslazené zakysané smetany a dozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.

Poznámka

Zdroj receptu: starší vydání časopisu Styl.
V minulosti se metyja podávala jinak, jako kaše. Tento recept, hlavně formování, je už přizpůsobený na dnešní dobu. K tomuto receptu nejsou žádné gramáže, vše se přidává tzv. podle oka a dle chuti. Takže množství surovin je pouze orientační a vše se může přidat v libovolném množství. V původním receptu bylo na jednu porci 300 g brambor, to se mi ale zdálo moc, když by se mělo jednat o dezert. Pokud to ale bude sladké hlavní jídlo, tak pak ano.
Tvarovací nerezovou formičku jsem použila o průměru 7,5 cm. Osvědčilo se mně vkládat do formičky pruh papíru na pečení, boky metyje zůstanou čisté, pokud by papír nebyl, tak se brambory při vytažení formy "ušpiní" od povidel.
Pro pořádek vložím odkaz na už jeden existující recept:https://www.toprecepty.cz/recept/34588-metyja/

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 17.10.2020 17:01

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz