TopRecepty.cz

"Špikovaný" sladký koláč



Suroviny

kynuté těsto dle vaší obliby
ztuhlé máslo
třtinový cukr
plátky mandlí
1 KL skořice

Postup

Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. Nemělo by být moc tučné a hutné.Jakmile vykyne, dáme ho na vyšší plech, pěkně vymazaný máslem, lehce vysypaný třtinovým cukrem a necháme ještě kynout.
Až se tak stane, z ledničky vyndáme hodně tuhé máslo, ze kterého krájíme špalíčky. Ty zapracujeme do těsta, jako kdybychom špikovali maso, pomáhala jsem si ostrým a úzkým nožem, šlo to dobře. Je potřeba tam udělat zářez, protože máslo má snahu měknout, tudíž je třeba pracovat rychle.V misce promícháme plátky mandlí, lžičku skořice a třtinový cukr. Touto směsí posypeme celý povrch a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C upéci.

Poznámka

Včera jsem pekla dukátové buchtičky, Zbylo mi těsto o váze cca 250 g a tak jsem si vzpomněla, že bych mohla zkusit, co jsem kdysi viděla na netu, pochopitelně už nevím název, strejda z Německa byl na návštěvě, :-( ale šla jsem do toho.
Můžu potvrdit, že se jedná o velkou dobrotu, těsto je nadýchané jako obláček, voní máslem, které se do něj vsákne, na povrchu je křupavá krusta, spodek je lehce zkaramelizován po rozpečeném cukru. Toto byl jen zkušební vzorek, ale příště ho upeču aspoň do dvou forem nebo na velkém plechu.
Stupně pečení jsem odhadla, protože já nyní topím ve sporáku dřevem a tak vše peču v něm. Nedočkavě jsem krájela ještě vlažné, ale i dnes je těsto stále nadýchané a koláč výborný. Bylo to rychlé využití zbytku těsta, tvaroh i povidla jsem měla v lednici studené a toto bylo hned. Pokud vyzkoušíte, litovat nebudete, budu ho v adventním čase střídat s vánočkami.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 18.11.2020 10:33

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz