250 g měkkého tvarohu (v alobalu)
3 větší vejce
150 g cukru krupice (lze ubrat, pokud bude sladší poleva)
1 vanilkový cukr
citronová kůra z půlky citronu
180 g másla (nebo máslové Hery)
180-200 g polohrubé mouky (dle šťavnatosti tvarohu)
1 prášek do pečiva
100 g čokolády (50% nebo jiná)
100 g kandovaného ovoce
Na formu:
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Na povrch volitelně:
čokoládová poleva
moučkový cukr
Dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Místo dortové formy můžeme použít menší pekáček či bábovkovou formu.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme předehřát na 170 °C.Rozpustíme máslo, které pak použijeme vlažné.Čokoládu nasekáme a kandované ovoce nakrájíme na menší kousky.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.Tvaroh s jemně nastrouhanou citronovou kůrou utřeme s cukry a žloutky, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a řádně promícháme.Pak vsypeme nasekanou čokoládu a kandované ovoce, zapracujeme do těsta a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.Hutnější těsto přendáme do připravené formy, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme dorůžova, cca 35 minut (dle použité formy) - vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.Po vychlazení přelijeme čokoládovou polevou nebo jen pocukrujeme, pokrájíme a podáváme.
Buchta je vláčná, žádná dusivka, chuťově bohatá, jako biskupský chlebíček.
![]() |
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) |
![]() |
Datum vložení: 18.02.2021 07:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady