Těsto:
21 g droždí
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
2 žloutek
500 g hladké mouky
75 g hnědého cukru
30 g cukru krupice
1 špetka soli
100 g másla
1 špetka anýzu
1 lžička skořice
Směs na potření před pečením:
1 vejce
2 lžíce mléka
2 lžičky hnědého cukru
Směs na potření po dopečení:
35 ml mléka
1 lžíce cukru krupice
Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 g) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 stupňů. Doporučujeme ohřát vodu na 100 °C, nalít do kovové misky a vložit do trouby, aby v troubě byla pára.Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, másla (nesmí být rozpuštěné) a žloutku, nebudeme nijak míchat.Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix, a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek vykynutý na 30 minut, po vykynutí znovu budeme hníst na 3 minuty a zase dáme kynout do trouby na 30 minut.Těsto rozdělíme na 3 prameny a budeme zaplétat jako cop. Po dopletení stočíme do kruhu a upravíme, aby nebyl vidět spojený předěl.Vezeme buď zapékací misku (obmazat tukem nebo nastříkat olejem) o průměru 8 cm nebo skleničku (tu obalit v alobalu). Stejně tak budeme potřebovat ráfek nebo dortovou formu o průměru 26 cm. Ráfek vymažeme tukem nebo nastříkáme olejem, zapékací misku dáme doprostřed a ráfek dáme kolem.Těsto necháme kynout 15 minut v ráfku, se zapékací miskou uprostřed. Před pečením pomašlujeme.Potěr před pečením uděláme tak, že smícháme všechny suroviny a budeme metličkou míchat dohladka.Vložíme do trouby předehřáté na 175 ° C a péct budeme přibližně 1 hodinu. Po půlhodině dáme ráfek pryč a znovu potřeme potěrem před pečením.Během pečení uděláme potěr po pečení tak, že smícháme mléko a cukr do té doby, až bude cukr rozpuštěný.Po dopečení pomašluje a pocukrujeme.
![]() |
Autor: fluffy cloud |
![]() |
Datum vložení: 03.04.2021 20:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady