TopRecepty.cz

Rybízové dortíky s punčovinou


Rybízové dortíky s punčovinou

Suroviny

Korpus:
5 vajec
5 lžic krupicového cukru
5 lžic horké vody
špetka soli
5 lžic polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce oleje (slunečnicový)
Punčovina:
odkrojky z korpusu
6 dlouhých cukrářských piškotů
3 lžíce rybízové marmelády
1 lžíce sirupu zahradní směs
80 ml horké vody
100 ml rumu
Poleva:
180 g moučkového cukru
3 lžíce horké vody
1 lžíce citronové šťávy
na špičku párátka barvivo Wilton gel
ovoce na ozdobu

Postup

Zapneme troubu na 190° C a plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a střídavě se sněhem přidáváme do žloutkové směsi. Zlehka obracíme ruční metličkou, až vmícháme všechnu mouku a sníh, na závěr přidáme olej a ještě lehce promícháme.Vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme do předehřáté trouby, po 5-7 minutách, když piškot vyskočí, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme dorůžova ještě cca 8-10 minut. Když povrch nelepí a začnou se oddělovat kraje od plechu, upečený korpus vyndáme, stáhneme i s papírem na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pak vykrájíme vykrajovacím kroužkem o průměru 5 cm kolečka (z tohoto množství vyšlo 30 koleček) a dáme stranou.Připravíme punčovinu, do nádoby mixéru dáme kousky odkrojků korpusu, nalámané cukrářské piškoty a nasucho podrtíme. Získáme jakousi strouhanku, do které přidáme marmeládu, sirup, rum a vodu dle potřeby, aby promícháním vznikla nepříliš tuhá, ale netekoucí hmota - punčovina.Pomocí stejného vykrajovátka sestavíme dortíky. Kolem kolečka z korpusu dáme kroužek, na kolečko dáme lžíci punčoviny (na 15 dortíků jsem rozdělila punčovinu na 3 díly a z každého dílu lžící 5 dílků), punčovinu přitiskneme a uhladíme malou lžičkou smočenou v hrnečku s horkou vodou. Na punčovinu přitiskneme druhé kolečko a lehce vytlačíme celý váleček z vykrajovátka (je dobré před každým novým použitím kroužek zevnitř očistit papírovou utěrkou nebo opláchnout, aby se korpus při vytlačování příliš neobarvil punčovinou).Takto připravené dortíky dáme na tácku do chladu a ve skleněné nebo nerez mističce utřeme polevu. Hustou, lesklou polevou potřeme pomocí stěrky nebo mazacího nože horní část dortíků a dozdobíme ovocem nebo čokoládou.

Poznámka

Recept je můj na rybízové řezy, ale inspirace zdobení je z Pinterestu. Rozhodně déle trvalo recept ze sešitu přepsat, než dortíky udělat :-)

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 21.04.2021 08:24

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz