TopRecepty.cz

Buďáky (slíváky)


Buďáky (slíváky)

Suroviny

Těsto:
170-200 g vody (podle velikosti vejce, výsledné těsto musí být tužší)
1 vejce
80 g zcela změklého sádla
50 g cukru
1 vanilkový cukr
strouhaná citronová kůra
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
100 g nastrouhaných uvařených brambor
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
12 g čerstvého droždí

Náplň:
půlené švestky
mletý mák
cukr

Postup

V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.

Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. (Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.)Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.

Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečícím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečenímObvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C / 15-17 minut). Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.

Poznámka

Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni. Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.
Tento a další moje recepty najdete na www.pekarnomanie.cz

autor Autor: cathleen (Iva Trhoňová)
Datum vložení Datum vložení: 28.08.2021 20:17

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz