TopRecepty.cz

Jemná vánočka podle mojí maminky


Jemná vánočka podle mojí maminky

Suroviny

500 g hladké mouky
120 g cukru
120 g másla
4 žloutky
30 g čerstvého droždí
sůl
asi 250 ml vlahého mléka
citronová kůra
vanilka
rozinky (namočené v rumu)
mandle
1 vejce (na potření)

Postup

Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme asi 5 minut vzejít.Poté přidáme cukr, prosátou mouku, změklé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl.Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál, kde ho propracujeme. Následně do něj vpracujeme rozinky a nasekané mandle.S těstem pracujeme, až se už nechytá válu. Přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout.
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 stejných dílů a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze 3 pramenů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a na ni vložíme stočené poslední 2 prameny.Vánočku necháme ještě 20 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C, po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 50-60 minut podle typu trouby.

autor Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská )))
Datum vložení Datum vložení: 05.11.2022 17:14

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz