750 g hladké mouky
150 g cukru moučka
150 g tuku
2 vejce
9 lžic mléka (i více)
2 lžičky amonia
Krém:
1 l mléka
3 vanilkové pudinky
200 g cukru moučka
250 g másla
rum (dle chuti)
Poleva:
1 bílek
1 lžíce teplé vody
100 g cukru moučka (podle potřeby i více)
Dále:
marmeláda rybízová
Troubu zapneme na 200 °C, horkovzduch na 180 °C.Všechny suroviny spojíme v těsto. Dlouho vypadá jako drobenka, ale nakonec se spojí.Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl tence rozválíme na pečicím papíru do velikosti plechu. Těsto pečením nabyde.Postupně plechy vkládáme do vyhřáté trouby a každý pečeme asi 8 minut, jen co těsto začne růžovět.Z mléka uvaříme pudink, zakryjeme ho folií a necháme vychladnout.Na krém ušleháme máslo s cukrem do pěny. Pak přidáváme postupně pudink (vše by mělo mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí) a nakonec dochutíme rumem.Moučník sestavíme tak, že první placku potřeme krémem, na ní položíme druhou placku, kterou pomažeme rybízovou marmeládou. Třetí placku opět potřeme krémem a navrch položíme čtvrtou placku.Řezy zakryjeme papírem, na něj dáme plech a zatížíme. Dáme do lednice do druhého dne uležet.Druhý den uděláme polevu. Cukr prosejeme a vše umícháme do hladké polevy.Polevu natřeme na řezy. Můžeme je dále zdobit, např. injekční stříkačkou naplněnou marmeládou děláme proužky asi 5 cm od sebe a vidličkou mramorujeme.
Amonium je cukrářské droždí. Dá se koupit v supermarketech v potravinách i v drogerii. Při pečení těsto páchne, (uvolňuje se amoniak), ale po vychladnutí již není nic cítit a těsto je velmi křehké.
![]() |
Autor: jaroslav231 |
![]() |
Datum vložení: 16.08.2009 19:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady