200 g cukru krystal
90 ml vody
200 ml smetany ke šlehání
špetka soli
Do většího hrnce dáme cukr, sůl a vodu a dáme vařit. Zpočátku stačí občas promíchat. Nejprve cukr začne bublat, poté, jak se voda vypařuje, může dělat i hrudky. To už je třeba více míchat. Sporák dáme na stupeň 2 až 3 ,cukr se začíná rozpouštět a pomalu hnědnout.Jakmile bude mít barvu jako karamelky a je rozpuštěný, odstavíme ho z plotýnky a vlijeme smetanu.Hned se vytvoří ztvrdlá krusta, hrnec vrátíme na plotnu a opatrně (může to vyšplíchnout), mícháme. Postupně se vše krásně spojí, i když to tak nevypadá. Pak už jen nalijeme do skleniček a zavíčkujeme.
Já letos tento karamel vyráběla jako vánoční dárek.
![]() |
Autor: Petra Dvor. (Petra Dvořáková) |
![]() |
Datum vložení: 02.01.2023 15:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady